Pre mediation

Wat is pre-mediation?

Pre-mediation richt zich op het voorkomen van escalaties en conflicten. Het wordt vaak ingezet bij het aangaan van langdurige relaties, zowel zakelijk als privé. Denk bijvoorbeeld aan het oprichten van een bedrijf of maatschap of het aangaan van een huwelijk/samenlevingscontract. In al deze situaties is het verstandig om vooraf samen om tafel te gaan, om te kijken welke spanningen of conflicterende verwachtingen er zouden kunnen zijn. Dit kunnen zowel relationele als zakelijke of juridische onderwerpen zijn. Door deze goed door te spreken kan de overeenkomst met gelijke verwachtingen van alle betrokken partijen aangegaan worden. Onenigheid of zelfs een conflict over deze onderwerpen in een later stadium wordt zo voorkomen.

Wat kan ik voor jullie betekenen?

Als mediator help ik partijen helder te krijgen onder welke voorwaarden zij een relatie met elkaar aangaan. Ik heb hierbij een pro-actieve en signalerende rol naar alle partijen en begeleid de gesprekken tussen de partijen. We kijken samen naar zienswijzen en belangen en streven zo naar een overeenkomst of samenwerking met heldere en concrete afspraken. Het doel: een relatie of samenwerking zonder (potentiële) conflicten.

Business pre-mediation

Jullie hebben de wens om samen te werken in bijvoorbeeld een maatschap of VOF, maar hoe richten jullie die samenwerking nu op een juiste manier in? Zijn jullie belangen als aanstaande business partners wel gelijk? Hebben jullie dezelfde verwachtingen over de inrichting en groei van jullie toekomstige bedrijf? Waar zie je jullie bedrijf over 10 jaar?

Vaak starten partners samen een bedrijf uit passie voor hun vak. Vakinhoudelijk vullen zij elkaar goed aan en dat vraagt om samenwerking. Toch komt het regelmatig voor dat er in de loop van de tijd onenigheid ontstaat over bijvoorbeeld:

  • Groei
  • Werk-/privébalans
  • Ziekte of andere tegenslagen
  • Werklocatie

Met pre-mediation zijn onaangename verrassingen en daardoor onenigheid te voorkomen. Als mediator sta ik samen met jullie aan de start van jullie samenwerking. Door open het gesprek met jullie aan te gaan, kijken we naar wensen, dromen en belangen. We kijken vooruit en gaan het gesprek aan over mogelijke scenario’s om zo scherp te krijgen waar eventueel frictie zou kunnen ontstaan in de toekomst. De inzichten en afspraken die ontstaan uit deze pre-mediation bieden een stevig fundament voor de toekomst.

Relatie pre-mediation

Je vindt een nieuwe liefde! Een heerlijke tijd. Jullie hebben allebei kinderen uit een vorige relatie en jullie gaan op zoek naar een gezamenlijke woning. Dat is met ex-partners en omgangsregelingen misschien niet eenvoudig, want waar moet dat huis staan? Maar liefde overwint alles, toch? En dan ineens blijken zijn jonge kinderen wel erg wennen, want jouw pubers zijn al zo heerlijk zelfstandig. Is samenwonen wel zo’n goed plan? Jullie krijgen er steeds vaker meningsverschillen over.

De start van een relatie, of een bevestiging hiervan in een huwelijk of samenwonen, is vaak een heel fijne periode in ieders leven. Het voelt niet als hét moment om te praten over ‘zware onderwerpen’. Toch is dit wel verstandig. In de loop van de jaren kan er immers veel veranderen wat invloed heeft op de relatie. Een van de partners kan zijn of haar baan verliezen, er komt gezinsuitbreiding, of er blijken toch meer te verschillen dan verwacht.

Veel conflicten binnen een relatie hadden voorkomen kunnen worden als er van tevoren goed over gesproken was. Hoe willen jullie bijvoorbeeld omgaan met de werk/privé-balans als er kinderen komen? Welke afspraken maak je over geldzaken, of over werk en werkdruk? Wat zijn de wederzijdse wensen en verwachtingen?

Partners die vóór een huwelijk of samenwonen goed kijken naar hun wensen en verlangens en hun kijk op zaken met elkaar delen, zullen in een later stadium minder snel in een conflict verzanden.

Ik coach graag mensen in hun relatie, om ze verder te brengen en hun relatie te verstevigen. Samen kijken we naar de wensen en verwachtingen. Naar rollenpatronen en persoonlijke ontwikkeling. Zo krijgen we, in een vroeg stadium, helder hoe beide partijen kijken naar de relatie en naar de werking hiervan. Ik begeleid deze gesprekken pro-actief en daag jullie uit om over uiteenlopende onderwerpen na te denken en af te tasten. Zo komen we samen tot een toekomstbestendige relatie.

Wil je ook bouwen aan een stevig fundament voor jullie relatie? Neem dan contact met me op!